Elsikkerhet

Et trygt hjem starter innenfra, og med enkle grep kan du gjøre boligen din sikrere. Et godt sted å starte er å ta en titt på sikringsskapet, og el-anlegget i boligen din. Her er noen tips du bør tenke på innenfor elsikkerhet.

Er elbilen din klargjort for å tåle lynnedslag?

Lynnedslag eller andre drastiske spenningstopper kan resultere i betydelige ødeleggelser for elektronisk utstyr, med tap på flere millioner kroner hvert eneste år. Er elbilen din trygg om lynet skulle ha slått ned i boligen din? Ved å ha riktig overspenningsvern til elektronisk utstyr kan du unngå store kostnader.

En enkel EL-sjekk

Her er en kort «EL-sjekk» du som eier/bruker kan utføre med jevne mellomrom. Hvis svaret er «JA» på ett eller flere punkter, ta kontakt med elektriker for en sjekk.

Slår en eller flere sikringer ut unormalt ofte?
Løser ikke jordfeilautomatsikring/jordfeilbryter ut ved betjening av testknapp?
Har indikator i overspenningsvern skiftet farge eller vises som utløst?
Er det sikringer eller annet elektrisk utstyr med unormalt høy temperatur?
Er det løse/defekte kabler eller elektrisk installasjon i boligen?
Brukes det mye skjøteledninger eller går disse gjennom dører?

En automatsikring er et utstyr som automatisk skal slå av strømmen ved feil i det elektriske anlegget, slik at mennesker, husdyr eller eiendom ikke tar skade.

Automatsikringen skal slå av strømmen hvis belastningen overstiger gitte verdier, ved kortslutning på kursen eller utstyret, hvis automaten inneholder jordfeilbryter og det oppstår en jordfeil i anlegget eller på et utstyr tilsluttet anlegget, eller hvis en automatsikring slår ut mer enn to ganger.
En 10A sikring tåler ca. 2300 Watt før den løser ut.
En 15A sikring tåler ca. 3500 Watt før den løser ut.
Ta ut alt forbrukerutstyr som er plugget i stikkontaktene på kursen, sett på sikringen, og sett inn ett og ett forbrukerutstyr for å identifisere problemet.